Reverse osmosis system nedir sorusunu yeni bir su arıtma cihazı sahip olmak isteyen her müşteri sormaktadır. İnternette bu sorunun cevabı açık ve net şekilde pek verilmemiştir. Eksik ya da gereksiz bilgiler ile, ilgili kişiyi yormaktan başka bir işe yaramamıştır. Sizler için bu sorunun cevabını detaylı ve aklınızdaki tüm soru işaretlerini giderecek şekilde cevapladık. Reverse osmosis system’in ne olduğunu öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Reverse osmosis system nedir?
Reverse osmosis system nedir diye sorarsanız, suyu yarı geçirgen olan bir membran filtreden basınç ile iterek suyu kirleten kimyasallar, tortular ve kalıntıların büyük bir bölümünü sudan temizlemek için kullanılan günümüzün en iyi su arıtma teknolojisidir.
Reverse osmosis system bir diğer adıyla yani Türkçe ismiyle ters ozmoz sistemidir. Ters ozmoz sisteminin asıl amacını ve aşamalarını anlamak için öncelikle ozmoz olayının ne olduğunu öğrenmek gerekir. Su daha az konsantre olan bir çözeltiden daha fazla konsantreye sahip bir çözeltiye geçmek ister. Örneğin, düşük tuz konsantreli bir su dolu kap ile yüksek tuz konsantreli bir su dolu kabı yan yana düşünün. İki kabın içindeki suyu birbirinden ayıran ise yarı geçirgen bir membran olsun. Düşük tuz konsantreli su bir süre sonra daha yüksek tuz konsantreli su kabına doğru geçmeye çalışacaktır.
Yarı geçirgen bir membran, bazı atom ve moleküllerin karşı tarafına geçmesine izin vermez. Ozmoz olayı, sadece su arıtma sistemlerinde değil canlıların yaşamında da önemli bir rol oynar. Bitki kökleri topraktan su alırken, vücut içinde hücreler beslenmek için kandan sıvı alırken, böbreklerde kan ve idrarın birbirinden ayrılması gibi durumlar ozmoz olayının bir örneği olarak karşımıza gelmektedir.
Ozmoz işlemi doğal olarak elektriğe ihtiyaç duymadan gerçekleşen bir durumdur. Ancak ters ozmoz olayının yaşanması için yüksek konsantreli çözelti tarafından su arıtma sisteminde bir enerji ihtiyacı gerekir. Ters ozmoz yani reverse osmosis membranı su moleküllerinin karşıya geçmesine izin verirken çözünmuş tuzların, mikroorganizmaların, bakterilerin, mikropların, virüslerin çoğunu ve hatta hiçbirini geçirmeyen yarı geçirgen bir zardır.
Ters ozmoz, konsantre çözeltiye basınç uygulanarak su moleküllerini yarı geçirgen membrandan geçirir fakat tortu, mikrop gibi sağlığımıza zararlı maddelerin geçişine izin vermez.
Reverse osmosis system nasıl çalışır?
Reverse osmosis system nedir nasıl çalışır diye sorarsanız basit şekilde anlatalım. U şeklinde bir su kabı olduğunu düşünün. U şeklindeki su kabının alt tarafında yarı geçirgen bir membran olduğunu düşünün. U harfinin bir tarafından tuzlu su konsantrasyonu diğer tarafında ise temiz su konsantrasyonu bulunur. Tuzlu su konsantrasyonu yarı geçirgen membran filtreden geçerek diğer suya karışmaya çalıştığında aradaki filtre bunu engeller. Yalnızca su moleküllerinin karşı tarafa geçmesini sağlar. Tuz molekülleri temiz su tarafına geçemez. Bu işlemin yapılmasına olanak sağlayan ise ters ozmoz teknolojisi olmaktadır.
Reverse osmosis system (RO) kirletici maddelerin filtre olmadığı içinde bulunduğu standart bir filtreleme işleminin yanı sıra akışlı bir filtreleme işlemi gerçekleştirmektedir. Çapraz akışlı filtreleme işlemlerinde, filtrelenmiş su bir yoldan giderken kirli su ise başka bir yoldan drenaja gider. Kirletici maddelerin birikmesini engellemek için çapraz akışlı filtreleme işlemi, suyun birikmiş kirletici maddelerini temizlemesini sağlar. Aynı zamanda zar yüzeyini temiz tutmak için yeterli türbülansın gerçekleşmesine olanak sağlar.
Reverse osmosis system (ters ozmoz) teknolojisi hakkında daha fazla bilgi almak ve RO teknolojisiyle çalışan su arıtma cihazlarına sahip olmak için telefon numarası (0232 475 01 75) üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Buna da göz atabilirsiniz: En Kaliteli Su Arıtma Cihazı